آثاری از جنس سفال و کاشی لعاب دار به تازگی درحاشیهی کویر و نواحی مرکزی ایران همچون تپه باستانی سیلک کاشان یا مارلیک گیلان و شمال غرب آذربایجان کشف شده است که قدمت آن به چهار هزارسال پیش از میلاد میرسد. کاوشها و جستجوهای باستان نشان میدهدکه سفال و آجر لعابدار و کاشی، از زمانی دورتر در بینالنهرین و از دوران هخامنشیان در معماری ایران و به منظور ساخت یا زیباسازی بنا نیز مورد استفاده قرار گرفته و کاربرد آن به مصارفی همچون ظروف محدود نمیشده است.
کاربرد مصالح سفالی در بنا تا دوره های بعدی و همچنین دوران بعد از اسلام و حتی در دوران معاصر نیز وجود داشته است، بطوریکه بخش عمده ای از فضای شهرها و معماری بناها از این مادهی پرکاربرد ساخته شده بود و درگرمای کویر مرکز ایران، یا در زیر باران شمال، همه و همه نشان دهنده ذوق و سلیقه و همچنین توانمندی ایرانی ها در به کارگیری این محصول ارزنده بوده است.
امروزه سفال و سرامیک با ورود مصالحی از جنس بتن ،آهن و آلومینیوم، شیشه و سنگ، جایگاه کم رنگتری نسبت به گذشته در معماری ایرانی دارد هرچند که بخشی از این جایگزینی اجتنابناپذیر بوده اما کنار گذاشتن این مصالح ارزنده، بومی و مستحکم ، به دلایلی مثل گرانی و عرضه نامتعارف، سبب نادیده گرفتن بخش مهمی از ظرفیت معماری ایرانی و خاصیت منحصر به فرد تجسمی و بصری آن در کشورمان شده است.
هنر و صنعت سرامیک و سفال ایرانی دارای قدمتی به گستردگی تاریخ و تمدن ایران است و اگر آجر و کاشی را هم به عنوان فرآورده های سرامیک برشماریم، به طور کلی انسان ایرانی، هر آنچه که از بناهای اطراف خود از طرح ، بافت و رنگ لمس کرده، بر اساس این فرآورده، درک کرده و در این بستر گام برداشته است.
بنابراین با توجه به وجود دائمی و همیشگی این ماده و محصول درون زندگی ایرانیان و پیوستگی آن از گذشته تا بحال ، این صنعت و هنر ایرانی نیازمند توجه بیشتر و برنامه ریزی دقیق تر میباشد.
در همین راستا از معماران ، صنعتگران و هنرمندان ایرانی انتظار می رود که با رویکردی خلاقانه در جهت ارائهی فضاهای شهری اقتصادمحور در گسترهی بناهای شهری بهره برده و گام مهمی را در احیای این صنعت تاریخی و باستانی بردارند.
از پرکاربردترین مصالحی که امروزه در ساختمانها از آن استفاده میشود کاشی و سرامیک است که خود انواع متنوعی دارد و در بخش های مختلف یک ساختمان ازجمله آشپزخانه، حال و پذیرایی ، حمام و سرویس بهداشتی، حیاط، پارکینگ و حتی نمای یک ساختمان، استخر، گلخانه و حوضهای تزئینی کاربرد دارند.
کاشی و سرامیک در دکوراسیون داخلی و خارجی یک خانه، علاوه بر موارد بهداشتی و عایق بودن ، نقش زیباسازی را نیز ایفا میکنند. کاشی ها در هنر و صنعت معماری همیشه سمبل زیبایی و شکوه بی پایان بوده و هستند.